Veelgestelde vragen warmtepompen

Algemeen

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Als de woning goed is geïsoleerd en er een vloerverwarming of een laag temperatuur afgiftesysteem aanwezig is, dan is de woning geschikt voor een warmtepomp. Het gaat erom dat de woning in de winter met een lage temperatuur nog kan worden verwarmd. Wilt u advies over wat de mogelijkheden zijn bij u thuis? Doe dan onze besparingstest van de Elga of Loria. Dan komt u in contact met een ervaren installateur die u kan adviseren.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp zet energie uit zijn omgeving om in nuttige warmte. De energie uit zijn omgeving is de bron. De bron kan de buitenlucht zijn of de bodem. Dit gebeurt met een vergelijkbaar principe als die van een koelkast. Waar de koelvloeistof in de koelkast gebruikt wordt om te koelen, wordt in een warmtepomp de vloeistof gebruikt om te verwarmen in de zomer en te koelen in de winter. De Elga en Loria maken gebruik van de buitenlucht en de Toros Vision gebruikt de bodem als bron.

Welk warmtepompen zijn er?e

Warmtepompen zijn onder te verdelen op basis van brontype of functie.

Op basis van functie:

Hybride warmtepompen, deze werken samen met een externe energieopwekker, vaak een CV-ketel. De Elga is een hybride warmtepomp, deze ondersteunt de CV-Ketel met het verwarmen van de woning. Pas als de Elga het huis niet snel genoeg warm krijgt, dan vraagt hij om hulp van de CV-ketel. De CV-ketel maakt nog wel steeds het warm tapwater voor de douch e.d..

Combiwarmtepompen, zijn vaak ‘stand-alone’ warmtepompen en kunnen de CV-ketel vervangen. De combiwarmtepompen kunnen het huis verwarmen en warm tapwater maken. Een warmtepomp die ook tapwater maakt moet altijd een boiler hebben. Dit is een opslagvat voor warm water, vaak tussen de 150 liter en 300 liter. De Loria en de Toros Vision zijn beide combiwarmtepompen. Het verschil is dat de Loria de buitenlucht als bron gebruikt en de Toros Vision de bodem (brijn/water of water/water). Met deze oplossing is het mogelijk om volledig gasloos te worden.

Op basis van brontype:

Lucht is één van de media waar je energie uit kan halen d.m.v. een warmtepomp. Er zijn meerdere plekken waar je deze lucht vandaan kan halen. Techneco heeft alleen lucht/water warmtepompen die energie halen uit de buitenlucht. Dit zijn de Elga hybride warmtepomp en de Loria lucht-water warmtepomp.

De tweede optie is de bodem of grondwater als energiebron. Dit zijn de grond gekoppelde warmtepompen. Deze kan je ook wel water/water of brijn/water warmtepompen noemen. In grote lijnen zijn er 2 type bodemsystemen, namelijk een gesloten- en een open bronsysteem. Voor individuele woningen is alleen een gesloten systeem reëel. Er gaan dan lussen de grond in waar water of brijn door stroomt. De bodem/grond om de lussen worden gebruikt als buffer om te koelen of te verwarmen. Bij een gesloten bron is er geen contact met grondwater, dit is met een open bronsysteem wel het geval. De Toros Vision combiwarmtepomp en de Aquatop zijn beide grond gekoppelde warmtepompen.

Kan ik koelen met een warmtepomp?

Bijna elke warmtepomp kan koelen, passief of actief. U moet er rekening mee houden dat het afgiftesysteem in uw woning (vloerverwarming of radiatoren) er ook geschikt voor moet zijn. Dit kunt u het beste navragen bij uw installateur. Voor een grond gekoppelde warmtepomp, zoals de Toros Vision, raden wij sterk aan om ook te gaan koelen. Dit zorgt er namelijk voor dat bron veel beter in balans is en dit bespaart aanzienlijk op de bronkosten.

Wat is het verschil tussen actief en passief koelen?

Bij actief koelen wordt de compressor gebruikt om de woning te koelen. Bij passief koelen alleen de circulatiepompen, de compressor blijft hierbij uit. Bij een warmtepomp die de buitenlucht als bron gebruikt wordt er altijd actief gekoeld. Bij een grond gekoppelde warmtepomp kan dit zowel passief als actief zijn.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Bij grond gekoppelde warmtepompen waar de bron in de bodem zit is er nagenoeg geen geluidproductie, want de bron zit in de grond. De warmtepomp binnen in huis maakt uiteraard wel geluid, hierin zitten de circulatiepompen en compressor. Het geluid hiervan is vergelijkbaar met dat van een koelkast. Het geluidsvermogen van de Toros Vision combiwarmtepomp is tussen de 38 en 44 dB(A).

Bij warmtepompen die de buitenlucht gebruiken als bron is er een buitenunit waarin de ventilator en compressor zitten. Deze maken uiteraard geluid. Tevens kunnen er trilling worden doorgegeven aan de muur of dak/grond waarop hij staat. Dit is dan ook zeker een aandachtspunt bij de installatie van de buitenunit. Het geluid van een buitenunit is vergelijkbaar met een koelkast of vaatwasser. Het geluidsvermogen van de buitenunit van de Elga hybride warmtepomp is 62 db(A) en die van de buitenunit van de Loria is tussen de 64 db(A) en 69 db(A).

Wat is het rendement van een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp wordt aangegeven met de COP (Coefficient of Performance). Het geeft de verhouding aan tussen de geleverde warmte en de toegevoegde elektriciteit.
Hoe hoger de COP hoe beter. De COP kan bijvoorbeeld 4 zijn, dit betekend dat er 4 keer zoveel warmte de warmtepomp uit gaat als er elektriciteit in gaat. 

Voorbeeld: De Elga hybride warmepomp levert 4,2 kW aan warmte bij een buitentemperatuur van 7 graden en een CV-watertemperatuur van 35 graden (A+7/W35). De Elga verbruikt hiervoor 0,9 kW aan elektriciteit. . Dit betekent dat de COP ongeveer 4.6 is.

Elga hybride warmtepomp

Hoe werkt de Elga hybride warmtepomp?

De Elga is een slimme modulerende hybride warmtepomp die samenwerkt met elke gasketel. De Elga wordt naast de (bestaande) gasketel geplaatst. De Elga zal in de herfst, lente en wellicht ook in de winter een groot deel van de verwarmingsvraag tot zich nemen. Dit zorgt ervoor dat uw woning voor een groot deel van het jaar zonder gas en dus duurzaam wordt verwarmt. Om het comfort te garanderen of als het buiten te koud is zal de gasketel de Elga gaan ondersteunen. Voor meer informatie zie onze Elga producten pagina.

Hoeveel bespaar ik met de Elga warmtepomp op mijn energierekening?

Met de Elga is het mogelijk om 50% tot 90% op gas te besparen voor het verwarmen van uw huis. Hieronder staat een tabel met daarin een overzicht per verbruik wat u kan besparen.

Persoonlijke besparingsberekening? Ga dan naar besparen-warmtepompen.nl

Uw heeft een woning met 
een CV-KetelStadsverwarming
Gasverbruik per jaar (m3)Besparing per jaarWarmte per jaar (GJ)Besparing per jaar
1500€ 19134€ 263
1800€ 23943€ 329
2100€ 28751€ 395
2500€ 31957€ 439
3000€ 39871€ 549
3500€ 47886€ 659
Berekend met een gemiddelde gasprijs van 0,60 per m3, een elektriciteitsprijs van € 0,19  per kWh en warmteprijs van € 24,- per GJ. Deze berekeningen zijn indicatief, er kunnen geen rechten aan worden ontleend

Hoeveel geluid maakt de Elga?

De Elga bestaat uit 2 delen. De binnenunit en de buitenunit. De binnenunit hangt naast de ketel en is zo goed als stil, want hier zit alleen een circulatiepomp in. Bij de buitenunit moet er rekening worden gehouden met een geluid dat vergelijkbaar is met een koelkast. Het geluidsvermogen van de Elga is 62 dB(a), de geluidsdruk op 5 meter is 47 dB(a).

Kan de Elga ook samenwerken met mijn CV-Ketel?

De kracht van de Elga is dat deze kan samenwerken met elke ketel. Dus ook met de ketel bij u thuis.

Kan ik een Elga plaatsen in mijn huis?

De Elga kan in bijna elk huis worden geplaatst. De Elga werkt samen met elke cv-ketel en is zeer compact (kleiner dan de cv-ketel). De woning moet zijn nageïsoleerd, anders zal de Elga bijna geen besparing op de energierekening geven. Heeft u vloerverwarming in de woning? Dan is de kans zeer groot dat u een mooie besparing kan realiseren.

Heeft u ouderwetse radiatoren of heeft u vragen over de isolatie van uw woning? Neem dan contact op met één van onze ervaren installateurs. Vind een installateur bij u in de buurt door middel van de besparingstool.

Wilt u een persoonlijke besparingsberekening of een persoonlijk advies? Vul dan ook onze besparingsberekening in en u krijgt ook meteen de installateurs bij u in de buurt.

Ga naar besparen-warmtepompen.nl.

Kan ik mijn thermostaat houden?

De Elga kan samenwerken met veel thermostaten. In de ontwerphandleiding van de Elga staat een compatibiliteislijst. Dit is een compleet overzicht van alle geteste thermostaten samen met de Elga. Hierin kunt u dus precies zien of uw huidige thermostaat met de Elga kan samenwerken. Staat uw thermostaat er niet bij? Dan kunnen wij ook 3 thermostaten leveren met de Elga.

Namelijk de:

  • Honeywell touch modulation
  • Anna plugwise (met monitoring en app)
  • De Lyric (draadloos)

Welke thermostaten worden er meegeleverd met de Elga?

Met de Elga hybride warmtepomp wordt de Honeywell touch modulation meegeleverd. Met deze thermostaat kun u (klok)programma’s instellen, de buitentemperatuur bekijken en uiteraard de Elga bedienen. Naast de Honeywell Touch modulation kunt u ook de Anna Plugwise en de Honeywell Lyric TR6 bestellen.

Specificaties Elga hybride warmtepomp

De specificaties van de Elga hybride warmtepomp zijn te vinden in onze brochure. Deze is hier te vinden.

Waar kan ik de Elga kopen?

De Elga is te koop bij de installateur bij u in de buurt. Techneco heeft een zeer uitgebreid installateursnetwerk door heel Nederland. Vul de besparingstool in, hier kunt u meteen in contact komen met een installateur/verkooppunt bij u in de buurt. Ga naar: besparen-warmtepompen.nl.

Heeft u al een voorkeur voor een installateur en staat deze niet in ons installateursnetwerk? Geen probleem, wij zouden u dan willen vragen om de installateur contact met ons op te laten nemen.