Veelgestelde vragen

Warmtepompen in het algemeen

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp zet energie uit zijn omgeving om in nuttige warmte. De energie uit zijn omgeving is de bron. De bron kan de buitenlucht zijn of de bodem. Dit gebeurt met een vergelijkbaar principe als die van een koelkast. Waar de koelvloeistof in de koelkast gebruikt wordt om te koelen, wordt in een warmtepomp de vloeistof gebruikt om te verwarmen in de zomer en te koelen in de winter.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Warmtepompen zijn onder te verdelen op basis van brontype of functie.

Op basis van functie:

Hybride warmtepompen, deze werken samen met een externe energieopwekker, vaak een cv-ketel. De Elga is een hybride warmtepomp. Pas als de Elga het huis niet snel genoeg warm krijgt, dan vraagt hij om hulp van de cv-ketel. De cv-ketel maakt nog wel steeds het warm tapwater voor de douche e.d..

Combiwarmtepompen, zijn vaak ‘stand-alone’ warmtepompen en kunnen de cv-ketel vervangen. De combiwarmtepompen kunnen het huis verwarmen en warm tapwater maken. Een warmtepomp die ook tapwater maakt moet altijd een boiler hebben. Dit is een opslagvat voor warm water, vaak tussen de 150 liter en 300 liter. De Loria en de Toros Vision zijn beide combiwarmtepompen. Het verschil is dat de Loria de buitenlucht als bron gebruikt en de Toros Vision de bodem (brijn/water of water/water). Met deze oplossing is het mogelijk om volledig gasloos te worden.

Op basis van brontype:

Lucht is één van de bronnen waar je energie uit kan halen d.m.v. een warmtepomp. Er zijn meerdere plekken waar je deze lucht vandaan kan halen. Techneco heeft alleen lucht/water warmtepompen die energie halen uit de buitenlucht. Dit zijn de Elga hybride warmtepomp en de Loria lucht-water warmtepomp.

De tweede optie is de bodem of grondwater als energiebron. Dit zijn de grondgekoppelde warmtepompen. Deze kunnen ook wel water/water of brijn/water warmtepompen genoemd worden. In grote lijnen zijn er 2 type bodemsystemen, namelijk een gesloten- en een open bronsysteem. Voor individuele woningen is alleen een gesloten systeem reëel. Er gaan dan lussen de grond in waar water of brijn door stroomt. De bodem/grond om de lussen wordt gebruikt als buffer om te koelen of te verwarmen. Bij een gesloten bron is er geen contact met grondwater, dit is met een open bronsysteem wel het geval. De Toros Vision combiwarmtepomp en de Aquatop zijn beide grondgekoppelde warmtepompen.

Kan ik ook koelen met een warmtepomp?

Bijna elke warmtepomp kan koelen, passief of actief. U moet er rekening mee houden dat het afgiftesysteem in uw woning (vloerverwarming of radiatoren) er ook geschikt voor moet zijn. Dit kunt u het beste navragen bij uw installateur. Voor een grondgekoppelde warmtepomp, zoals de Toros Vision, raden wij sterk aan om ook te gaan koelen. Dit zorgt er namelijk voor dat de bron veel beter in balans is en dit bespaart aanzienlijk op de bronkosten.

Wat is het verschil tussen actief en passief koelen?
Bij actief koelen wordt de compressor gebruikt om de woning te koelen. Bij passief koelen alleen de circulatiepompen, de compressor blijft hierbij uit. Bij een warmtepomp die de buitenlucht als bron gebruikt, wordt er altijd actief gekoeld. Bij een grondgekoppelde warmtepomp kan dit zowel passief als actief zijn.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Bij grondgekoppelde warmtepompen waar de bron in de bodem zit, is er nagenoeg geen geluidsproductie. De warmtepomp binnenshuis maakt uiteraard wel geluid door de aanwezigheid van de circulatiepompen en compressor. Het geluid hiervan is vergelijkbaar met dat van een koelkast. Het geluidsvermogen van de Toros Vision combiwarmtepomp is tussen de 38 en 44 dB(A).

Bij warmtepompen die de buitenlucht gebruiken als bron is er een buitenunit waarin de ventilatoren en compressor zitten. Deze maken geluid. Tevens kunnen er trillingen worden doorgegeven aan de muur of dak/grond waarop de buitenunit staat. Dit is dan ook zeker een aandachtspunt bij de installatie van de buitenunit. Het geluid van een buitenunit is vergelijkbaar met een koelkast of vaatwasser. Het geluidsvermogen van de buitenunit van de Elga hybride warmtepomp is 62 dB(A).

Wat is het rendement van een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp wordt aangegeven met de COP (Coefficient of Performance). Het geeft de verhouding aan tussen de geleverde warmte en de toegevoegde elektriciteit.
Hoe hoger de COP, hoe beter. De COP kan bijvoorbeeld 4 zijn, dit betekent dat er 4 keer zoveel warmte de warmtepomp uitgaat als er elektriciteit ingaat.

Voorbeeld: De Elga hybride warmtepomp levert 4,2 kW aan warmte bij een buitentemperatuur van 7 graden en een cv-watertemperatuur van 35 graden (A+7/W35). De Elga verbruikt hiervoor 0,9 kW aan elektriciteit. Dit betekent dat de COP ongeveer 4,6 is.

Hoeveel garantie heb ik op een warmtepomp?

Techneco geeft garantie aan erkende installateurs. De garantie voor de warmtepompen zijn 2 jaar op volledige werking en 5 jaar op onderdelen. De garantie wordt afgegeven aan de installateur als het garantieformulier volledig is ingevuld.

Is mijn huis geschikt voor een Elga hybride warmtepomp?

De Elga kan in bijna elk huis worden geplaatst. De Elga werkt samen met elke cv-ketel en is zeer compact (kleiner dan de cv-ketel). De woning moet zijn geïsoleerd, anders zal de Elga bijna geen besparing op de energierekening geven. Heeft u vloerverwarming in de woning? Dan is de kans zeer groot dat u een mooie besparing kan realiseren.

Heeft u ouderwetse radiatoren of heeft u vragen over de isolatie van uw woning? Neem dan contact op met één van onze ervaren installateurs. Vind een installateur bij u in de buurt door middel van de besparingstool.

Wilt u een persoonlijke besparingsberekening of een persoonlijk advies? Vul dan ook onze besparingsberekening in en u krijgt ook meteen de installateurs bij u in de buurt.

Ga naar besparen-warmtepompen.nl.

Kan de Elga uit als ik op vakantie ben?

Ja. Bij de levering van de Elga wordt een thermostaat meegeleverd. Deze thermostaat bevat een vakantiemodus, die speciaal hiervoor gebruikt kan worden. Als u de Elga uitzet door middel van de aan/uit knop op de Elga, wordt de cv-ketel nog wel aangestuurd.

Gebruikt u een andere thermostaat die geen vakantiemodus heeft? Neem dan even contact op met uw installateur voor de mogelijkheden.

Hoeveel geluid maakt de Elga?

De Elga bestaat uit 2 delen. De binnenunit en de buitenunit. De binnenunit hangt naast de ketel en is zo goed als stil, want hier zit alleen een circulatiepomp in. Bij de buitenunit moet er rekening worden gehouden met een geluid dat vergelijkbaar is met een koelkast. Het geluidsvermogen van de Elga is 62 dB(a), de geluidsdruk op 5 meter is 47 dB(a).

Heeft u vragen over het geluid en de plaatsing van uw Elga, neem dan contact op met uw installateur.

Waar kan ik de Elga aanschaffen?

De Elga is te koop bij de installateur bij u in de buurt. Techneco heeft een zeer uitgebreid installateursnetwerk door heel Nederland. Vul de besparingstool in, hier kunt u meteen in contact komen met een installateur/verkooppunt bij u in de buurt. Ga naar: besparen-warmtepompen.nl.

Heeft u al een voorkeur voor een installateur en staat deze niet in ons installateursnetwerk? Geen probleem, wij zouden u dan willen vragen om de installateur contact met ons op te laten nemen.

Hoe zet ik de Elga in koelbedrijf?

Het is mogelijk om met de Elga een woning te koelen. Wel moet de huisinstallatie daarvoor geschikt zijn. Indien bijvoorbeeld een naregeling gebruikt wordt, dan zal de naregeling wel de koelfunctie moeten kunnen ondersteunen. Indien de naregeling geen koelfunctie ondersteunt, dan is koelen met de Elga niet mogelijk.

Er zijn een aantal manieren om met de Elga te kunnen koelen:

Thermostaat met koelfunctie ondersteuning
In de ontwerphandleiding staan de thermostaten vermeld die compatibel zijn met de Elga en ook of de thermostaat de functie ‘automatisch koelen’ ondersteunt. Met deze functie kan met behulp van de thermostaat de Elga in koelbedrijf worden gezet. De koelknop op de Elga moet wel aanstaan en de dipswitch A6 moet op off staan om an deze functie gebruik te kunnen maken. Met de [koel-verwarmen]-knop op de thermostaat kan de Elga in verwarmings- of koelbedrijf worden gezet.

Thermostaat zonder koelfunctie ondersteuning
Thermostaten die de functie ‘automatisch koelen’ niet ondersteunen, kunnen de Elga niet via de thermostaat in koelbedrijf zetten. Om met de Elga te kunnen koelen, zal de koelknop op de Elga bediend moeten worden en geen warmtevraag vanuit de thermostaat aanwezig moeten zijn. Ook moet dipswitch A6 op on.

Thermostaat (weersafhankelijk ingesteld) met naregeling
Als de installatie is voorzien van een naregeling, dan zal de Elga met een thermostaat weersafhankelijk worden aangestuurd. Om met de Elga te kunnen koelen, moet de naregeling ook de functionaliteit hebben om te kunnen koelen. Indien de naregeling geen koelfunctie ondersteunt, dan is koelen met de Elga niet mogelijk. Als de naregeling wel koelen ondersteunt, dan kan de Elga in koelbedrijf worden gezet met behulp van de koelknop op de Elga. Het Zomer/Winter contact op de extra functionaliteitenkabel moet aangesloten zijn op de naregeling, zodat de naregeling weet of de Elga in verwarmings- of koelbedrijf staat. Ook moet dipswitch A6 op on.

 

Kan ik een firmware update krijgen voor mijn Loria?

Het is niet mogelijk om een firmware update uit te voeren. Hiervoor moet de gehele printplaat worden vervangen.

Welke boilervaten zitten er bij de Loria?

De Loria kan een intern boilervat of extern boilervat hebben voor warm water. De Loria Duo heeft een intern boilervat van 190 liter. De Loria (Solo) is leverbaar met een 200 of 300 liter boilervat. De Loria is ook te combineren met een zonnecollector, hiervoor zijn speciale boilervaten nodig van 300 of 500 liter.  In onze ontwerphandleiding staan de afmetingen en meer details over de mogelijkheden. Ga hiervoor naar documentatie pagina.

Kan ik met de Loria volledig aardgasloos worden?

Met de Loria is het mogelijk om volledig gasloos te worden. De Loria kan de traditionele cv-ketel volledig vervangen. Dit betekent dat de Loria uw huis warm houdt en zorgt dat u warm water houdt voor bijvoorbeeld douchen. Naast dat u volledig van het aardgas kunt, bespaart de Loria ook energiekosten. Wilt u meer weten, vraag dan een persoonlijk advies aan bij een installateur bij u in de buurt. Door onze besparingstool in te vullen, weet u hoeveel u kan besparen op zowel uw energierekening als hoeveelheid CO2-uitstoot.

Heeft de Loria DUO een drie-fase/krachtstroom aansluiting nodig?

De Loria heeft geen drie-fase aansluiting nodig, maar wel 3 groepen. Zie hieronder de benodigde automaten, met karakteristiek C.

Model: Buitenunit + regeling binnenunit Tapwaterelement in boiler Naverwarmingselement
Loria (duo) 6004 16A 16A 16A
Loria (duo) 6006 16 A 16A 16A
Loria (duo) 6008 20A 16A 16A
Loria (duo) 6010 20A 16A 16A

Info kabel gebruik: Bij 16A 3×1.5mm2 en bij 20A 3×2.5mm2. Kabel tussen de Loria Duo en buitenunit is 4×1.5mm2.

Hoeveel verbruikt mijn Loria en waar kan ik dit zien?

In de Loria wordt het elektrisch verbruik van deze maand, vorige maand, dit jaar en en vorig jaar berekend en weergegeven. Deze gegevens zijn te zien in het informatie menu (knop met i) bij parameter 30 t/m 53.

Om een nauwkeurige meting te krijgen moeten de juiste vermogens worden ingesteld in het installateursmenu van de Loria, namelijk:

  • Elektrisch vermogen voor voorverwarming (parameter 80), zie onderstaande tabel voor de juiste vermogens.
  • Het tapwater elektrisch element (parameter 81) heeft een elektrisch vermogen van 1,6 kW. Alleen van toepassing bij een Loria met extern boilervat.
Loria (duo) 6004 Loria (duo) 6006 Loria (duo) 6008 Loria (duo) 6010
WOYA060LFCA WOYA060LFCA WOYA080LFCA WOYA100LFTA
kW (A-7/W35) 1.8 1.8 2.3 3.1

*alleen beschikbaar bij firmware 27.33 of hoger (zie parameter 9 in het installateursmenu)

Welke thermostaten kunnen samenwerken met de Loria?

De Honeywell touch modulation kan met de Loria warmtepomp meegeleverd worden. Met deze thermostaat kun u (klok)programma’s instellen, de buitentemperatuur bekijken en uiteraard de Loria bedienen. Naast de Honeywell Touch modulation kunt u ook de Honeywell Lyric TR6 bestellen.