Veel gestelde vragen warmtepompen

Algemeen

Hoe efficiënt is een warmtepompsysteem?

De warmte die de warmtepomp produceert, komt voor 75% van gratis warmte en voor 25% van elektriciteit om de pomp te laten werken. Een kwartje aan elektrische energie, geeft dus een euro aan warmte.

Zijn deze systemen duur?

De investering in een warmtepompsysteem is hoger dan in een conventioneel systeem. Dit wordt gecompenseerd door de energiebesparing, het comfort en de mogelijkheid tot koeling.

Kunnen de systemen ook koelen?

Ja. Bijna alle warmtepompen kunnen optioneel ook koelen. Dit kan actief of passief.

Is het verstandig om een onderhoudscontract bij een installateur af te sluiten?

Ja, wij adviseren dat te doen. Jaarlijkse inspectie van het systeem en het daaruit voortkomende onderhoud verlengt de levensduur van de warmtepomp.

Is vloerverwarming goed te combineren met een warmtepomp?

Ja, vloerverwarming is bij uitstek geschikt om te combineren met een warmtepomp.

Mag de warmtepomp in een kelder of garage staan?

Ja, dit mag. Zolang de temperatuur niet onder de 5°C zakt, of tot boven de 35°C oploopt.

Wat is passieve koeling?

Bij passieve koeling (ook wel vrije koeling genoemd), wordt warmte met een minimum aan energie uit de woning gehaald. Passieve koeling is tot 95% zuiniger dan een airco, maar koelt de woning wel minder.

Wat is actieve koeling?

De warmtepomp onttrekt in dat geval actief warmte aan de woning en geeft deze af aan de bodem. Het rendement van actieve koeling is lager dan passieve koeling, maar het systeem is altijd nog zuiniger dan een airco.

Elga warmtepomp

Kan ik de Elga toepassen als ik naregeling op mijn vloerverwarming of meerdere thermostaten in huis heb?

Ja, dat kan. De ELGA kan in dat geval weersafhankelijk worden ingezet. Hier moet een externe buitenvoeler voor aangeschaft worden. Tevens moet de kabel voor extra functionaliteit worden aangesloten op de ELGA. Op deze extra kabel kan de naregelingsmodule worden aangesloten. Hiermee kan de ELGA vrijgegeven worden of geblokkeerd worden voor verwarming. Let op: dit moet een aan/uit regeling zijn. Als de thermostaten en de naregelingsmodule koelen ondersteunen, kan ook de koelfunctie worden gebruikt.

Hoeveel stroom verbruikt de ELGA in standby?

Wanneer de ELGA niet in verwarm- of koelbedrijf staat gebruikt deze 40 W aan stroom. Als de standbymodus geactiveerd is gebruikt de ELGA ongeveer 20 W. De ELGA gaat in standbymodus wanneer de buitenunit geruime tijd niet aangestuurd wordt en als deze functie is geactiveerd op het dipswitch paneel in de Elga.

Mijn ELGA stuurt de Carrier buitenunit niet meer aan, maar de ELGA geeft geen storing?

Wanneer de thermostaat al geruime tijd aangeeft dat de buitentemperatuur 10°C is, dan is de Carrier-print in de ELGA stuk. Deze dient vervangen te worden. De installateur kan in dit geval contact opnemen met onze serviceafdeling voor een nieuwe print.

Wat is de garantie op de Elga?

Wij geven 2 jaar volledige garantie, inclusief arbeid, en 3 jaar aanvullende garantie op materialen. Wanneer u voor uw project een meerjaren onderhoudsplan of verlengde garantie behoeft kunt u contact met ons opnemen voor verdere informatie.

Wat is de levertijd van de Elga?

De gemiddelde levertijd voor de Elga is 5 werkdagen.

Mag ik als particulier de Elga zelf installeren en kopen?

Wanneer u een KvK registratie hebt gerelateerd aan de installatietechnische branche kunt u de Elga bij ons kopen. Voor het monteren van de Elga heeft u naast deze KvK registratie een F-gassen certificaat nodig omdat er koeltechnische handelingen verricht moeten worden tijdens de installatie.

Bent u op zoek naar een erkende dealer van de Elga, dan kunt u contact opnemen met één van onze medewerkers via het centrale nummer 015-2191000.

Wat is de beste plaats voor het monteren van het buitendeel van de Elga?

Uw installateur bepaald in goed overleg met u waar het buitendeel het beste geplaatst kan worden. Het meest wenselijk is een solide achter- of ondergrond. Dit zorgt voor minimale resonantie.

Kan het buitendeel van de Elga op een houten dak staan?

Ja, maar zorg voor voldoende massa, middels betontegels, om resonantie te voorkomen. U kunt ook trillingsdempers aanschaffen om de trillingen te reduceren.

Wat is de afstand tussen het binnen- en het buitendeel?

De standaardafmeting tussen de binnen- en buitenunit is 5 tot 15 meter. Hier mag van afgeweken worden tot maximaal 20 meter, in dat geval moet er wel koudemiddel worden bijgevuld.

Haal ik een beter rendement als ik het buitendeel in de zon laat monteren?

U behaalt geen beter rendement als u het buitendeel in de zon laat monteren. In het buitendeel zit een buitenvoeler die de temperatuur meet. Het is niet wenselijk af te wijken van de daadwerkelijke temperatuur.

Indien er geen andere keuze is om het buitendeel in de zon te monteren, kunt u ervoor kiezen om een externe buitenvoeler te plaatsen. Deze moet op het noorden en in de schaduw gemonteerd worden.

Kan ik de thermostaat die meegeleverd wordt bij de Elga warmtepomp bedienen via een app?

Op dit moment is het nog niet mogelijk om de Honeywell Chronotherm Touch Modulation te bedienen via een app. Er zijn wel andere thermostaten die met een app bediend kunnen worden, zie hiervoor het overzicht in de ontwerphandleiding van de Elga.

Kan de Elga stand-alone draaien?

De Elga levert bij -10 C nog 2,8 kW verwarmingsvermogen, wanneer dit voldoende is om de woning warm te krijgen en er is een andere oplossing voor tapwater dan zou de Elga standalone kunnen functioneren. Wij raden echter aan om in dit geval naar onze Loria lucht/water warmtepomp te kijken, deze is hier beter geschikt voor.

Kan de Elga warm tapwater maken?

De Elga kan geen tapwater maken. De huidige CV ketel of stadsverwarming blijft voorzien in het maken van tapwater.

Wanneer moet er een externe buitenvoeler geplaatst worden?

Een externe buitenvoeler is nodig wanneer er weersafhankelijk geregeld wordt. De reden hiervoor is dat de temperatuursensor in de buitenunit van de Elga niet nauwkeurig genoeg is om weersafhankelijk op te regelen.

Is 5 kW niet te weinig voor een woning met een CV ketel van 20 kW of meer?

Het vermogen van uw CV-ketel is gedimensioneerd op het benodigde vermogen bij strenge winterse omstandigheden en tapwater. Omdat het niet heel vaak vriest in Nederland, kun je met behulp van een veel kleiner vermogen al een groot deel van de jaarlijkse warmtevraag leveren. De factor tussen het piekvermogen wat de woning nodig heeft bij -10 C en het warmtepompvermogen heet de bèta-factor. In de figuur is te zien welk aandeel in de jaarlijkse warmtevraag de Elga levert bij een bepaalde  Bèta factor

De 5 kW ELGA warmtepomp is zo gedimensioneerd dat de Bèta factor van 0,3 – 1,0 een ideale bijdrage aan uw verwarmingsvraag levert zonder dat u het piekvermogen met de warmtepomp hoeft af te vangen.
De meeste bestaande Nederlandse woningen die in aanmerking komen voor een warmtepomp hebben een totaal gevraagd vermogen van 5 kW – 15 kW bij -10 C. Dit levert een optimale Bèta factor op. Zie hiervoor ook de onderstaande grafiek.

grafiek Elga - Techneco

Hoe lees ik een storing uit op de Chronotherm Touch Modulation thermostaat?

U kunt de storing ook uitlezen op de thermostaat in het geval dat dit niet mogelijk is op de Elga. De thermostaat zal “Ketelstoring” weergeven. Wanneer u op de info-toets drukt, zal er een code worden weergegeven. Als er meerdere storingen zijn, worden de codes bij elkaar opgeteld weergegeven. De codes worden vertaald op de volgende manier:

 

StoringscodeStoringAantal knippers Elga boekje
0Communicatieprobleem met
OpenTherm thermostaat
3
1De cv-ketel meldt aan de Elga dat er
een storing is (alleen OT cv-ketels)
1
2Communicatieprobleem met
OT cv-ketel
2
4Storing temperatuursensor aanvoer
(NTC2)
9
8Storing temperatuursensor retour
(NTC1)
7
16Storing (extra) buitenvoeler (TRB) 8
32Debietstoring Elga6
64Communicatieprobleem met
Toshiba-print
4
128Toshiba-print heeft een fout-indicatie5

Zo zal een communicatieprobleem met de OT CV ketel en een storing aan de NTC1 sensor worden weergegeven als: 8+2 = Foutcode 10

De Loria

Wat is de garantie op de Loria?

Wij geven 2 jaar volledige garantie, inclusief arbeid en 3 jaar aanvullende garantie op materialen. Wanneer u voor uw project een meerjaren onderhoudsplan of verlengde garantie behoeft, dan kunt u contact met ons opnemen voor verdere informatie.

Wat is de levertijd van een Loria?

Wij leveren de Loria gemiddeld binnen 2-4 werkweken.

 

Mag ik als particulier de Loria zelf installeren en kopen?

Wanneer u een KvK registratie hebt gerelateerd aan de installatietechnische branche kunt u de Loria bij ons kopen. Voor het monteren van de Loria heeft u naast deze KvK registratie een F-gassen certificaat nodig, aangezien er koeltechnische handelingen verricht worden aan deze installatie.

Bent u op zoek naar een erkende dealer van de Loria of Elga, dan kunt u via de besparingstool op techneco.nl uw postcode invoeren, u wordt dan doorverwezen naar de installateurs bij u in de regio.

 

Wat is de Loria warmtepomp?

De Loria warmtepomp is een oplossing om zonder gas toch uw woning te voorzien van verwarming en warm tapwater.

De Loria bestaat uit een binnen en een buitenunit. De buitenunit onttrekt warmte uit de buitenlucht.  De Loria is verkrijgbaar in 4, 6, 8 en 10 kW en het is ook mogelijk om een Loria DUO te installeren met geïntegreerd boilervat van 190 Liter.

Is het mogelijk om met de Loria warmtepomp weersafhankelijk te regelen?

Ja, de Loria regelt altijd weersafhankelijk met de meegeleverde buitenvoeler.

Dit betekent dat aan de hand van de buitentemperatuur de cv watertemperatuur bepaalt wordt.

Wordt er standaard een ruimtemodule/thermostaat geleverd bij de Loria warmtepomp?

De ruimtemodule dient bij de Loria besteld te worden, deze wordt niet standaard meegeleverd. De meeste opties uit de ruimtemodule zijn ook instelbaar op de warmtepomp zelf, een ruimtemodule is dus niet noodzakelijk.

Kan de Loria warmtepomp ook hybride aangesloten worden?

De Loria werkt stand alone en wordt dus niet aangesloten in combinatie met een CV ketel. Voor een hybride oplossing verwijzen wij u naar onze ELGA warmtepomp.

Kan de Loria ingezet worden als er meer dan 11,4 kW transmissieverlies is?

De Loria kan met 11,4kW (8,4 kW warmtepompvermogen bij -10 C + 3 kW elektrisch element) bijna alle goed geisoleerde woningen voorzien van de vraag voor warm tapwater en het verwarmen van de woning. Indien er een grotere warmtevraag is kunt u overwegen om meerdere Loria’s te plaatsen of een grotere warmtepomp te kiezen van een ander merk. Wij raden aan om een warmteverliesberekening te (laten) maken om de exacte inzet te bepalen.

 

Kan de Loria met een app worden aangestuurd?

Op dit moment is dit nog niet mogelijk.

Mijn Loria buitenunit komt ver van de binnenunit te staan. Zo’n 20 meter. Kan dit?

Ja, echter dient er wel koudemiddel bijgevuld te worden. Tot 15 meter hoeft er niet bijgevuld te worden. Daarna is het noodzakelijk om de volgende formule te hanteren:

 

Waarbij:

= Het aantal koudemiddel dat extra toegevoegd moet worden in gram.

d = afstand tussen binnen- en buitenunit, waarbij 15 < d ≤ 30.

Als er dus 20 meter als afstand wordt aangegeven, is het aantal gram koudemiddel dat bijgevuld dient te worden (20-15)*25 = 125 gram.

Anders uitgelegd: “Wanneer de afstand tussen de binnen- en buitenunit verlengt moet worden, omdat deze afstand groter is dan 15 meter, dan kan dit aangevuld worden tot 30 meter door per extra meter leiding 25 gram koudemiddel toe te voegen.”

Heb ik een buffervat nodig bij de Loria?

De Loria warmtepomp is een warmtepomp die terug kan moduleren, echter niet tot nul. Hierdoor is er altijd een deel vrije systeeminhoud nodig om te zorgen dat het systeem tijdens zijn nadraaitijd altijd de warmte kwijt kan. Wanneer er thermostaatkranen op de radiatoren zitten en deze staan dicht, dan kan de inhoud van deze radiatoren niet meegerekend worden voor het aantal vrije liters systeeminhoud, omdat deze afgesloten is/kunnen worden.
Bij vloerverwarming kan bij benadering bepaald worden welke groep er altijd open dient te staan om hieraan te voldoen door het volgende te berekenen:

Uitgaande van 17mm dikke slangen met een leidingdikte van 2mm = 17-2-2 = 13mm als diameter.

De inhoud van een cilinder = Pi * r² * h

r = 13/2 = 6,5mm = 0,0065m

h = 1m

3,14*(0,0065)²*1 = 0,00013 m³ inhoud

0,00013*1000= 0,13L inhoud per meter slang.

 

Het aantal liter vrije systeeminhoud delen door de inhoud per meter slang, weten we hoeveel meter slang benodigd is om dit te kunnen waarborgen. De vrije systeeminhouden veranderen per situatie. De situaties zijn als volgt:

Nu kunnen we uitrekenen hoeveel meter slang benodigd is om de vrije systeeminhoud te kunnen garanderen:

We leveren met Techneco 25 liter of 50 liter buffervaten bij de Loria indien de vrije systeeminhoud niet toereikend is.

Ik heb bij mijn Loria een extern boilervat. Hoe controleer ik of deze goed is aangesloten?

In het installateursmenu is een parameter waarmee een aantal onderdelen getest kunnen worden, waaronder het elektrisch element voor tapwater. Parameter 48 moet dan worden ingesteld op 5. In het informatiemenu kan vervolgens gekeken worden of het element aan staat, nummer 17. Zet na het testen parameter 48 weer terug op 0. Zo controleert u of het goed is aangesloten.

De warmtepomp doet niks i.c.m. met een Loria Duo en op de ruimtemodule staat enkel de tijd afgebeeld?

Op de ruimtemodule is de standby modus geactiveerd. Door op de modus-knop te drukken kunnen er vier modi geselecteerd worden: automatisch, permanent, vakantie of standby modus. Selecteer of de automatische of permanente modus en stel een gewenste temperatuur in om de warmtepomp te activeren.