Haarlem IJssalon `Tante Saar`

Ga terug

Pieter Reijnders heeft een Elga geplaatst in de IJswinkel Tante Saar; een prachtig vijftiende eeuws pand in Haarlem: “Als energieadviseur en Elga gebruiker heb ik de Elga zeer nauwkeurig gemonitord en ben zeer enthousiast over de resultaten”. De warmtepomp is op de bovenste verdieping geïnstalleerd.

De warmtepomp bestaat uit een buiten-unit en een binnen-unit. Uit het dakraam zie je buiten een soort vierkante bak hangen, het ziet er uit als een airconditioning, vanaf de straat is dit niet te zien. Binnen is het een kleine installatie naast je cv-ketel. “Een warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast. De pomp kan aanwezige warmte uit de buitenlucht halen en deze naar binnen pompen om de ruimtes te verwarmen. Zelfs als het buiten koud is, komt er warmte naar binnen. De warmtepomp is aangesloten op de CV, op de retourleiding. Een van beide systemen werkt, dus of de cv-ketel of de warmtepomp werkt. Als de warmtepomp aangaat, gebruik je dus geen gas.

Ik bespaar zo’n 700 euro per jaar aan gas. Vooral in oude huizen waar er relatief veel energieverlies is, is een warmtepomp ideaal. In combinatie met zonne-energie en isoleren kom je een heel eind in je eigen energievoorziening.”