Omschakelen verwarmen-koelen

Om het voor u makkelijk te maken staat hieronder per warmtepomp omschreven waar op gelet moet worden om te kunnen koelen met uw warmtepomp.

De koeling die de warmtepomp kan bieden is afhankelijk van het afgiftesysteem en de isolatie van de woning. Daarnaast is de koeling die de warmtepomp kan bieden een ‘top’ koeling en kan deze 2 á 5 graden verkoeling geven afhankelijk van de buitentemperatuur.Elga hybride warmtepomp

Om met de Elga hybride warmtepomp te kunnen koelen moet het afgiftesysteem daarvoor geschikt zijn. De meest ideale afgiftesysteem is vloerverwarming.

Indien er een naregeling in de woning aanwezig is, dan zal deze een koelfunctionaliteit moeten bezitten om te kunnen koelen met de Elga hybride warmtepomp.

Voor verdere informatie over hoe de Elga hybride warmtepomp in koelbedrijf kan worden gezet, verwijzen wij naar Hoe kan ik met de Elga koelen, oftewel hoe zet ik de Elga in koelbedrijf? of de Elga installateurshandleiding.

Het omzetten van koelen naar verwarmen kan vervolgens met de koelknop op de Elga of door de thermostaat op ‘alleen verwarmen’ in te stellen. De laatste optie is alleen mogelijk bij thermostaten die automatisch koelen ondersteunen.

elga-hybride-warmtepomp


Loria lucht/water warmtepomp

Om met de Loria lucht/water warmtepomp te kunnen koelen zal op het bedieningspaneel van de Loria de MODE veranderd moeten worden van verwarmingsbedrijf naar koelbedrijf. Om dit te kunnen doen, zal eerst het verwarmingsbedrijf op ‘OFF’ moeten worden gezet. Vervolgens kan de warmtepomp in koelbedrijf worden gezet.

Voor verdere informatie over hoe de Loria lucht/water warmtepomp in koelbedrijf kan worden gezet, verwijzen wij naar de Loria bedieningshandleiding.

Het omzetten van koelen naar verwarmen gaat hetzelfde als het activeren van het koelbedrijf, maar in plaats van verwarmingsbedrijf uitschakelen schakelt u het koelbedrijf uit en verwarmingsbedrijf in.

loria lucht water warmtepompToros Vision combiwarmtepomp

De Toros Vision combiwarmtepomp schakelt zelf aan de hand van een aantal regelvoorwaarden automatisch naar koelbedrijf of naar verwarmingsbedrijf. De regelvoorwaarden voor koelbedrijf zijn:

 • De gemiddelde buitentemperatuur over de afgelopen 24 uur is hoger dan 17°C.
 • De daadwerkelijke buitentemperatuur bij koelvraag is hoger dan 15°C.
 • Er is minimaal 2 uur koelvraag vanuit de thermostaat.

Het is dus niet mogelijk om de Toros Vision warmtepomp handmatig op koelbedrijf te zetten. Dit is zo om continu omschakelen van verwarmingsbedrijf en koelbedrijf te voorkomen. De Toros Vision warmtepomp werkt namelijk met een bronsysteem. Als het omschakelen continu plaatsvindt, dan zal de bron steeds verwarmd of gekoeld worden. Ten eerste is dit niet duurzaam en ten tweede zal dit ook invloed hebben op de bron.

Als u het idee heeft dat de warmtepomp de woning niet koelt, dan kunnen de volgende oorzaken een reden zijn:

 • De regelvoorwaarden
  Een regelvoorwaarde kan ervoor zorgen dat de warmtepomp niet gaat koelen. In zo een situatie kan de ‘monitor state’ van de warmtepomp nagezien worden in de online monitoring tool. De warmtepomp moet dan wel met behulp van de meegeleverde router verbonden zijn met het internet. De router maakt automatisch verbinding met onze server.
  De monitor state geeft de status van de warmtepomp aan. Hieronder staan een aantal monitor states vermeld:
  1 = stand-by
  32 = passief koelbedrijf
  1028 = tapwaterbedrijf
  1040 = verwarmingsbedrijf
  Hoe u inlogt en waar u de monitor state kunt aflezen in de online monitoring tool, kunt u terug vinden in de Toros Vision bedieningshandleiding online monitoring.
  Let op: Kennis van het regelgedrag van de warmtepomp is gewenst om een juiste conclusie te kunnen trekken van de situatie.
 • Geen koelvraag vanuit de thermostaat en/of naregeling
  De thermostaat en/of naregeling moet voorzien zijn van de koelfunctionaliteit om met de Toros Vision combiwarmtepomp te kunnen koelen.
  Ook moet de koelfunctionaliteit op de thermostaat vrijgegeven en ingesteld staan. Als dit niet gedaan is, zal vanuit de thermostaat geen koelvraag signaal gestuurd worden naar de Toros Vision combiwarmtepomp. De warmtepomp gaat dan de woning niet koelen. Voor het vrijgeven en instellen van de thermostaat verwijzen wij naar de thermostaathandleiding.